[Word] Kaj so slogi in kako jih uporabljamo?
11. 10. 2016
[WORD] Najbolj uporabne bližnjice za hitrejše delo
13. 1. 2017

[Word] Kako samodejno vstaviti kazalo vsebine?

Ker so diplomske naloge (in ostala zaključna dela) daljša besedila, ročno oblikovanje kazala ni primerna rešitev. Na srečo to niti ni potrebno, saj Word omogoča ustvarjanje samodejnega kazala.

1. korak: označevanje vnosov z naslovnimi slogi

Če ste že prebrali objavo Kaj so slogi in kako jih uporabljamo, veste, da so preprosta rešitev za oblikovanje različnih delov besedila: naslovov, podnaslovov, besedila ipd., služijo pa tudi za izdelavo samodejnega kazala vsebine.

Ko izberemo slog za glavni naslov, npr. Naslov 1, s tem Wordu povemo, da smo začeli pisati novo poglavje. To si bo zapomnil in naslov nato izpisal v kazalu vsebine.

Če želimo uporabiti naslovne sloge, označimo besedilo, ki ga želimo oblikovati in v skupini Slogi na kartici Osnovno izberemo želen slog (npr. Naslov 1).

kazalo vsebine

 

2. korak: vstavljanje kazala vsebine

Ko z ustreznimi slogi označimo vse naslove in podnaslove, lahko vstavimo kazalo vsebine.

1. Postavimo se na mesto, kamor želimo vstaviti kazalo.
2. Postavimo se na kartico Sklici in v skupini Kazalo vsebine kliknemo Kazalo vsebine ter nato izberemo želen slog kazala. Tega kliknemo in ustvari se kazalo vsebine.

vstavljanje kazala

3. Če nam nobeden od slogov ne ustreza, lahko kazalo oblikujemo po svojih željah. To storimo tako, da kliknemo Kazalo vsebine po meri …

vstavljanje-kazala-po-meri

Odpre se novo pogovorno okno, kjer lahko oblikujemo kazalo.

oblikovanje kazala

3. korak: posodobitev kazala vsebine

Če spreminjamo, dodajmo ali brišemo besedilo, se ponavadi spremenijo tudi številke strani, naslovi itd., zato moramo v tem primeru posodobiti tudi kazalo. To preprosto storimo tako, da na kartici Sklici v skupini Kazalo vsebine kliknemo Posodobi kazalo.

posodobitev kazala

Odpre se novo pogovorno okno, kjer lahko izberemo, ali želimo posodobiti le številke strani ali celotno kazalo. Ko izberemo, kaj želimo posodobiti, kliknemo V redu in kazalo se posodobi.

okno posodobitev kazala

Potrebujete pomoč pri oblikovanju v Wordu? Oglasite se.